Hur mår din bil?

Bilen är precis som ett levande varelse. Den kan vara tjurig eller glad och har bra och dåliga dagar. Det gäller att se efter den så den fungerar som den ska. Ju äldre bilen är desto viktigare är det såklart. 
 
Ett bilköp är en stor investering för de allra flesta, och då är det viktigt att ta hand om den på bästa sätt för att den inte ska tappa för mycket i värde och hålla länge.
 
Kontinuerlig service är viktigt
En regelbunden service med kontroll och olje.- och filterbyten är avgörande för att bilen ska fungera som den ska och hålla länge. Man bör även se över motor, växellåda och bromsar med mera för att slippa obehagliga överraskningar.
 
Invändig omvårdnad och rengöring
Bilens klädsel och ytor behöver göras rena ibland för att inte slitas och förstöras i onödan. När tog du loss stolklädseln och tvättade senast? Ja, det går faktiskt på många bilar.

Tvätta bilen
Se till att bilen är ren utvändigt så inte lacken slits i onödan och att rost får grepp. Att tvätta för hand är det bästa alternativet men i värsta fall gör en automattvätt. En vaxning underlättar en biltvätt väsentligt.
 
När bilen är i behov av reparation
Har du upptäckt en skada på bilen eller låter den inte som den ska? Då är det bäst lämna in bilen på en bra och kunnig verkstad och reparera skadorna så fort som möjligt så inget händer när du är ute i trafiken.
 
En seriös bilverkad ska ge en skriftlig redogörelse på vad som ska repareras så inget missas eller att du får betala fel pris och blir lurad. Det är annars svårt om veta vad man betalar för om man inte är insatt.  
 
För att bilmekanikern ska veta exakt vad som behöver göras så görs alltid en felsökning först. Om något oförutsätt skulle hända under arbetet skall biläagaren kontaktas. Inget arbete görs om inte ägaren godkänner de nya förutsättningarna. Du ska alltså aldrig betala mer än du har godkänt från början.
Detta regleras av konsumentverket, men har verkstaden gett är ungefärlig prisuppgift är ok att det skiljer upp till 15%. 

Stor variation i pris för bilreparationer 
Det är väldigt svårt att säga vad en reparation kommer att kosta. Det beror på arbetets art och vilken bilmodell det rör sig om. Vissa bilmärken har väldigt dyra reservdelar, andra betydligt billigare. Vissa arbeten är väldigt svåra och tar lång tid att utföra och då drar timmarna iväg.