När du vill sälja bilen

När det är dags att sälja bilen är det en del man behöver tänka på för en lyckad bilaffär. För oss som inte är bilexperter kan det kännas lite läskigt eftersom man inte är så bra på bilar.

 Tänk om jag blir lurad? Var hittar jag köpare? Hur fungerar det med betalningen och försäkringar och så vidare? Det finns tre sätt att sälja bilen. Antingen sköter man allt själv, säljer den till en bilfirma eller använder någon bilförmedlingsfirma.

Privat försäljning

Om man tänker sig att sälja bilen privat så kostar det såklart inget annat än annonseringskostnaden. Är man bra på bilar kan man få ut ett högre pris än om man säljer den till en bilfirma. Bilfirmor kommer såklart att betala mindre för den för att kunna tjäna pengar på nästa försäljning.

Först och främst måste man ta fram alla papper som hör till bilen. Registreringsbevis, ägarbevis, besiktningsprotokoll och alla kvitton från verkstadsbesök och på inköpta delar med mera.

Finns det det eventuella skavanker bör dessa åtgärdas för att få ett högre pris. Sedan måste man städa och tvätta bilen inför fotografering och visningar för kommande intressenter.

Fotografering

När bilen är så fin den kan bli är det dags att ta snygga bilder för annonsen. Tänk på att ställa bilen på ett ställe med bra ljus för att få till så bra bilder som möjligt. Ta många bilder och välj sedan ut de bästa.

Annonsering

Leta upp en seriös sida på internet för annonsering. Sedan ska du skriva ner all data om bilen som du har. Där ska det stå bilmodell, årsmodell, milantal, årsmodell och annat som är viktigt att veta för en ny köpare. Det kan vara bra att skriva hur länge du har haft bilen i din ägo. Det är viktigt att skriva ner vad du har gjort för reparationer som du har gjort och när. Det kan påverka priset till din fördel. Lägg till de bästa bilderna som gör bilen rättvis. Sedan ska du såklart sätta ett pris för bilen. Är du osäker på priset kan du enkelt söka på andra bilar till försäljning som är av samma modell, år och milantal.

Sedan är det bara att vänta på att få visa bilen. Vid försäljning måste man skicka in registreringsbevisets del 2 för att göra ett ägarbyte. Var noga med att avsluta försäkringen. Oftast får man betalt via banköverföring alternativt swish eller kontant vid mindre summor.

Sälj bilen till en bilförmedlare

Det allra enklaste är att sälja bilen till en seriös bilförmedlare. Då sköter det företaget tryggt och säkert allt och du får pengarna på kontot.

Kommentera här: