Är det svårare i Stockholm att ta körkort?

Pratar man med många ungdomar som snart ska ta, eller som nyss har tagit körkort hör man att flera av dem väljer i stället att ta ett körkort utanför Stockholm än inne i centrala Stockholm. De väljer att ta körkortet i Flen, Gävle, Örnsköldsvik eller i Nyköping. På andra ställen än i Stockholm. Det kanske är lättare för dem att öva i städer med mindre trafik och med färre trafikljus och förre rondeller. Väljer du att lära sig köra i Stockholm ofta ganska hetsiga trafik, lär du kunna köra och hantera vilken trafik i vilket annat land, med ännu mer hetsig trafik än i Sverige. Du lär klara av i stort sett vilken trafik i vilken stad som helst. Lär du dig däremot att köra ute på landet i någon liten landsortshåla och sedan ska klara av trafiken i Stockholm kan övergången bli lite svår. Det går, men du kan komma att behöva öva lite mer innan du är helt van vid trafiken i Stockholm
 
Ja det kan vara svårare att lära sig köra i Stockholm
 
Det är mer trafik i Stockholm än någon annanstans. Det är flest invånare i Stockholm och av förklarliga skäl finns det flest bilar i Stockholm. En annan sak som kan försvåra för bilister är att det inte är helt lätt att hitta i Stockholm. Då blir det två saker som gör det svårare för nybörjare att köra i Stockholm. Däremot kan priset bli lägre i Stockholm, eftersom det finns mer konkurrens om kunderna i Stockholm. I mindre städer finns det oftast bara en eller två körskolor och de kan ta nästan vilka priser de vill för körkortet. Dessutom kommer du att kunna välja mellan fler uppkörningstider, fler tider att öva halkbana i Stockholm  på och så vidare.
 
Varför ska man övningsköra på en halkbana?
 
Den som inte har kört förut ska övningsköra på en halkbana för att i möjligaste mån kunna hantera en bil som sladdar. När bilen inte får något väggrepp åker den hit och dit. För den som aldrig har kört en bil som sladdar, kan lätt gripas av panik och göra helt fel saker och förvärrar situationen. Är det i stället så att man har kört bil på halt underlag flera gånger är et lättare att inte drabbas av panik utan kan i lugn och ro parera bilen så att den inte åker in i någon annan bil, eller på någon människa.
 
Så bör du agera om du råkar få sladd på bilen
 
1. Det allra viktigaste är att alltid köra långsamt vid risk för halka – har man bil och ska agera säkert med sin bil, är det viktigt att fölaj med väderleken. Förutspår de att det ska bli ett klimat som håller dig kring 0-strecket, då är risken som högst att det blir halt på vägarna. Då är det alltid viktigt att köra mycket långsamt. Att köra bilen långsamt är det enda som hjälper för att inte bilen ska börja sladda. Är temperaturen under minus 10 och mer, är det ett mycket säkrare väder.
 
2. Bromsa inte – skulle det vara så illa att du skulle råka ut för en isig vägbana, är det bland det viktigaste att du inte bromsar. Det som händer när du bromsar, är att däcken råkar ut för en ännu större sladd. Vill du få ner hastigheten är det bäst att du växlar ner i stället. 
 
3. Gasa inte – det är även viktigt att du inte gasar. På samma sätt som när du bromsar råkar bilen ut för en ännu större sladd. Släpp gasen och håll in kopplingen i stället, eller växla ner.
 
4. Parera bilen och släpp kopplingen – det viktiga är att du bevara is i magen och följer med hur vägen ser ut och att du parera bilen så den itne åker in i någon annan bil, eller på någon människa. Då är det bättre att du styr bilen i diket. En bil kan du alltid dra upp, men kör du på någon annan, som förolyckas, går ju inte att reparera. Lycka till med både körkortet och övningsskörningen.
 

Kommentera här: